Qyteti i Krujës

Kruja, përshkrim

Për herë të parë emri “Krujë” përmendet në shekullin e XII-të.Emri “Krujë” mendohet ta ketë origjinën nga fjala “krua” (burim uji), sepse në Krujë ka shumë burime të tilla.Banorët e Krujës i thërrasin qytetit të tyre dhe burimeve të ujit me të njëjtin emër “krò”. Banorët e Krujës i thërrasin vetes “krutonë” ose “krotonë”. Në gjuhën zyrtare banorët e Krujës quhen “krutanë”.
Kruja njihet si kryeqendra e rezistencës ndaj pushtuesve osmanë gjatë kohës që Skënderbeu udhëhiqte këtë rezistencë.
 Keshtjella e Krujes u rrethua 4 herë nga ushtria Osmane. Në rrethimin e katërt kështjella e Krujës ra në dorën e pushtuesit.

Vendet turistike dhe historike me interes per tu vizituar ne Krujë:

  • Muzeu Historik, Gjergj kastrioti Skenderbeu
  • Muzeu Etnografik
  • Sari Salltek
  • Kalaja e Krujës
  • Banja mesjetare në kalanë e Krujës
  • Rrënojat e kishë-xhamisë
  • Kulla e këmbanës se kalasë

Gjeografi

Shtrirja gjeografike
Kruja është një qytet shqiptar dhe kryeqendër e rrethit po me të njejtin emër. Kruja ka 19 400 banorë. Ajo shtrihet 20 km ne veri te kryeqytetit shqiptar Tiranë.
Qyteti shtrihet ne ane te malit te Krujes, 600 metra mbi nivelin e detit, duke mundesuar nje pamje panoramike, ku mund te shikohet qarte edhe deti Adriatik.

Histori

Kruja gjate 1400-1500 Gjate ketyre viteve Kruja strehonte skenderbeun se bashku me trupat e tij, per shume vjet me rradhe qyteti u ka mbijetuar sulmeve te fuqishme osmane. te pajisur shume here me mire me mjete lufte ushtaret osmane u perpoqen disa here te pushtonin qytetin por pa rezultat. skenderbeu nuk luftonte brenda ne qytet por jashte tij. Ai linte vetem nje pjese te vogel te ushtrise se tij afro 2000 ushtare ne qytet dhe vete fshihej neper pyjet afer. kur shihte momentin e pershtatshem i sulmonte osmanet dhe i kapte ne befasi. Kjo lloj menyre luftimi u kushtoi shume osmaneve pasi ata lane shume burra ne fhushe te betejes. Per disa vite qyteti u morr nga Napoli dhe mbreti Alfons V. Skenderbeu ia dha keshtjellen ne menyre qe Napoli ta ndihmonte me ushqime e trupa kunder osmaneve. Pas vdekjes se Alfonsit, djali i tij Ferrante morri fronin me ndihmen e Skenderbeut i cili kishte cuar trupa ne italine jugore per te ndimuar djalin e Alfonsit kunder Anzhuve te cilet donin te merrnin fronin. Mirenjohes per ndihmen e Skenderbeut Ferrante ktheu keshtjellen ne forme feudi. Ndihmat nga Napoli vazhdonin te vinin drejt Krujes por jo ne te njejten sasi si gjate kohes se Alfonsit.